Digiturvayhteisö

10 tietotyön tulevaisuutta muokkaavaa trendiä

Lisää tällaista? Liity Digiturvayhteisöön!
Liity jäseneksi - se on ilmaista.

Yhä useampi ihminen tekee suorittavan työn sijaan tiedon käsittelyä ja tuottamista vaativaa tietotyötä.

Useat johtavat IT-firmat, yliopistot tai tutkumislaitokset  koostavat säännöllisesti raportteja muutoksista, joita tietotyön ympärillä tapahtuu. Monesti nämä raportit on koostettu melko teknisestä näkökulmasta. Me halusimme kirjoittaa auki oman, selkeän versiomme 10 tietotyön trendistä, jotka ovat kiinnostavia jokaiselle bisnesihmiselle.

1. Tehokkuutta saa nykyään ilman tylsyyttä

Muutamia vuosia sitten asioiden "tehostaminen" saattoi herättää ajatuksen excelin pyörittelystä, loputtomasta kehityshankkeesta tai ainakin vastenmielisestä uuden opettelusta. Nykyään tästä on tullut paljon hauskempaa, ja siksi yhä useampi on halukas etsimään uusia, fiksumpia tapoja asioiden hoitamiseen. Pinnalla ovat ilmiöt kuten pelillistäminen ja kuluttajistuminen. Sekä nuoremmat että vanhemmat ikäluokat ovat tottuneita selkeisiin ja helppokäyttöisiin sovelluksiin, joilla arkisia asioita voi tehostaa.

Y-sukupolvelle on luontaista valita parhaat sovellukset tarpeen mukaan joustavasti käyttöönsä. He haluavat testailla uusia, tehokkaita tapoja oman työnsä hoitamiseen. Samalla kuitenkin työelämän ja vapaa-ajan tervettä tasapainoa arvostetaan. Työasiat halutaan hoitaa tehokkaasti, jotta aikaa jää mahdollisimman paljon muihin intohimoihin. 

Organisaatioiden on turhaa pakottaa uusia kykyjä vanhoihin työtapoihin. Käytetään heitä mieluummin vauhdittamassa uudistumista. Nykyään kukaan ei halua hoitaa työasioitakaan kömpelöillä softilla, joten kriteerit kuten käytön sujuvuus ja aloittamisen vaivattomuus alkavat olla yhä useammin johtavia työkalun valinnassa.

Vinkki lisälukemiseen:

2. Tietoa on - fokusointi korostuu

Langattomat teknologiat, fiksut koneet ja tuotteet ja "kaiken netissä tekevien organsiaatioiden yleistyminen" ovat esimerkkejä kehityskuluista, jotka sinkoavat maailman datamäärät kasvuun. Jos tänään koko "digitaalisen universumin" tiedot tallentaisi iPad Aireille (niille ohuille), ja laittaisi ne kasaan, kasa ylettyisi kuuhun.

Internet of things, big data, cloud computing... Erilaisia termejä ponnahtelee esiin, joiden ytimessä on suurten tietomäärien tehokas käsittely ja järkevä tulkinta. Digitaalista tietoa luomaan voi osallistua meistä jokainen, joten sen tulkinta on haastava ja kehittyvä ala. Alkuhuumassa yrityksissä on korostunut kaiken mahdollisen tiedon kerääminen, mutta nyt siirrytään kohti tiedon jalostamista ja arvokkaita johtopäätöksiä. Louhimalla arvokasta tietoa ja mahdollisuuksia esiin maailman digitaalisesta datasta tekee varmasti bisneksensä yhä useampi tietoyritys.

Vinkki lisälukemiseen:

3. Automaatio ei tarkoita enää nappeja, vaan naputtelun vähentämistä

Pidimme hetki sitten palaveria, jossa joku esitti sanayhdistelmän "automaattinen tietojen käsittely". Yhteys ATK:hon piti kaivaa oikein mielen sopukoista, jonka jälkeen vähän naurattikin. Kiinnostavaa tässä oli huomata se, kuinka käsityksemme automaatiosta oli kehittynyt.

ATK:n alkuaikoina automaatioita oli PC, joka teki laskutoimituksia puolestamme, kun painelimme nappeja. Nyt ihmiset alkavat olla kyllästyneitä nappien paineluun, ja tilalle on tullut teknologioita, jotka tarjoavat fiksua automaatiota. Virtuaaliset assistentit, työnkulkujen automatisointi ihmisten välillä, ohjelmistojen välisten integraatioiden automatisointi, ja niin edelleen.

Automaatio on tietenkin jatkuvassa muutoksessa, ja muutaman vuoden päästä naureksimme tämänhetkisille esimerkeille. Jos kuitenkin haluat katsauksen kolmeen hyödylliseen ja jokaisen tietotyöläisen ulottuvissa olevaan nykyajan automaatiotyökaluun, lue artikkelimme "Mihin menit ATK? Ja kolme esimerkkiä nykyaikaisesta automaatiosta".

4. Kolme miljardia uutta käyttäjää tarjoavat mahdollisuuksia kehittyvillä markkinoilla

Internetin käyttäjämäärä ylitti 3 miljardin rajan vuoden 2015 aikana. Tästä voi nopeasti laskea, että useita miljardeja on edelleen nettiteknologioiden tavoittamattomissa. Mutta ei hätää, tämä tilanne ei jatku pitkään.

Vuosien 2012 ja 2020 välillä 3 miljardia uutta ihmistä pääsee verkkoon. Kehittävät markkinat, kuten Afrikka, Intia ja Kiina, pitävät tästä huolen. Moni organisaatio tekeekin bisneksensä kopioimalla länsimaissa toimiviksi todettuja liiketoimintamalleja ja viemällä ne näiden maiden kehittyville nettimarkkinoille, joissa meille tutut palvelut eivät olekaan niin vahvoja, kuin helposti tulee kuvitelleeksi. Rocket Internet on tällaisiin tapauksiin erikoistunut sijoitusfirma ja hetki sitten Alibaba investoi 1000 miljoonaa dollaria Lazadaan, joka on Amazon.com-kopio Kaakkois-Aasian markkinoille.

Vinkki seurattavaksi:

5. Globaali kilpailu kiristyy myös tietotyön parissa

Maailman verkottuessa globaali kilpailu kiristyy. Myös asiantuntijapalveluita on yhä helpompi hankkia naapuria kauempaa. Hintakilpailun kiristyminen tarkoittaa, että organisaatioita aletaan rakentaa yhä enemmän esimerkiksi etätyön ehdoilla. Matkustaminen on kallista ja vie aikaa. Jos nyt vielä kuitenkin matkustetaan, niin sitten annetaan kyllä sellaiset vehkeet mukaan, että matka-ajan voi käyttää töihin.

Myös monet isot trendit, kuten 3D-tulostuksen yleistyminen, luovat uusia sääntöjä kilpailuun ja tarvoavat yrityksille mahdollisuuksia "kilpailukykyloikkiin".

Vinkki lisäperehtymiseen:

6. Ketteryys ja uudistuminen ovat elinehtoja, eivät erottumistekijöitä

Etenkin tietotyötä tekevissä organisaatioissa osaavat ihmiset ovat tärkein voimavara. Kilpailun kiristyessä korostuu siis ihmisten osaamisen ja toimintatapojen kehittämiseen panostaminen. Tulevaisuudessa ketterät ja uudistumishaluiset organisaatiot eivät välttämättä ole ainoastaan parhaita hyödyntämään näitä mahdollisuuksia, vaan ne voivat samalla olla ainoita organisaatioita, jotka pysyvät pystyssä.

Startup-kulttuuri kehittyy, organisaatiorakenteet madaltuvat ja suomalaisissa yrityksissä leviää (toivottavasti) myös positiivisempi näkemys muutoksiin. Samalla "the war for talent" käy yhä intensiivisemmäksi etenkin, eli parhaista osaajista käydään organisaatioiden välillä kovaa kilpailua. Tulevaisuuden ammattilaista ei houkuttele puoleensa kangistunut, muuttumaton organisaatio.

Vinkki lisälukemiseen:

7. Olemme aina tavoitettavissa

Olet varmaan kokenut tilanteen, jossa odottelette ravintolassa ruokia, ja jokainen seurueen jäsen näpyttelee puhelinta? Tai ehkä olet nauranut tälle ilmiölle naapuripöydässä?

Arkielämässä olemme jatkuvasti sosiaalisen median ja muiden älypuhelinsovellusten tavoitettavissa. Kun työasiatkin kutistuvat puhelimiin ja organisaatiot someen, emmekö kohta jo huomaamattakin ole jatkuvasti myös työjuttujen äärellä?

Organisaation näkökulmasta tämä on mukavaa ja nettisukupolvelle tämä voi olla hyvin luonnollista. Hyper-connectivity on normaalia.  Moni varmasti myös kavahtaa näitä ajatuksia, joten muutosjohtajan rooli näitä asioita edistettäessä voi olla... mielenkiintoinen.

Vinkki lisätyöhön:

8. Valta siirtyy myyjiltä asiakkaille

Käytetyn auton myyjä oli entisaikaan vahvoilla. Ostajalla ei välttämättä ollut minkäänlaista käsitystä "vm. -85, ajettu 250tkm Ford Sierran" hinnoista. Sulavapuheinen myyjä saattoi nyhtää hyvinkin muutaman ylimääräisen satasen joka kaupassa. Nykyään hintataso on asiakkaalle selvä jo kauan ennen yhteydenottoa myyjään.

Asiakkaalla on nykyään tiedon lisäksi myös muunlaista valtaa. Jokaisella meistä on iso verkosto läheisempiä ja kaukaisempia Facebook-kavereita tai Twitter-seuraajia, joille hyvä tai huono palvelukokemus on hyvin helppo levittää. Yhä useammin palvelu myydäänkin "asiakkaalta asiakkaalle". Asiakasnäkökulma korostuu - halusimme tai emme.

Vinkki lisälukemiseen:

9. Tietoturva korostuu entisestään

Yhä useammat organisaatiot hoitavat kaikki asiansa verkossa. Samalla kyberrikollisten aiheuttamat uhat kehittyvät vakavammiksi, ja organisaatioiden on pysyttävä mukana kehityksessä. Tietoturvan merkitys tulee kasvamaan edelleen, ja ihmiset tulevat omaksumaan yhä laajemman näkökulman tietoturvaan. Käytettävien palvelujen selkeys käyttäjän näkökulmasta sekä riskejä minimoivat arkkitehtuuriratkaisut ovat aivan yhtä oleellisia tietoturvanäkökulmia, kuin jokaisen sisäänkäynnin muuraaminen mahdollisimman umpeen.

Jokaisella tietotyöläisellä perusymmärryksen hankkiminen tietoturvasta ja oman organisaation hyödyntämistä tietoturvakäytännöistä on varmasti hyvä aikainvestointi. Myös asiakkaat alkavat enenevissä määrin ainakin esittää kysymyksiä tietoturvaan liittyen.

Vinkki lisäperehtymiseen:

10. Yhteistyötä tehdään joustavammin - tiimirajoista riippumatta

Yhä useammin paras osaajien tiimi kerätään ketterästi yhteen kutakin asiakastoimeksiantoa varten. Pysyvistä tiimeistä siirrytään dynaamisiin tiimeihin. Samalla yritykset toimivat yhä enemmän alustataloudessa, keskittyen itse hoitamaan yhden osan isommasta kokonaisuudesta, jolloin väistämättä yhteistyö organisaatiorajojen yli on normaalia. Myös asiakkaiden kanssa hommia tehdään yhdessä yhä tiiviimmin.

Sekä tietotyöläisiltä että organisaatioilta vaaditaan joustavaa sopeutumista toimintaan useissa erilaisen dynamiikan omaavissa yhteistyörakenteissa samaan aikaan. Joustavuus ja sopeutuminen uusiin tilanteisiin alkaa olla yksi uuden ajan ammattilaisen tärkeimmistä taidoista.

Kiitokset mielenkiinnostasi! 

Firmamme, Agendium Oy, on esimerkki yrityksestä, joka valjastaa teknologiaa auttamaan tietotyötä tekeviä bisnesihmisiä tiedon vastaanottamiseen, käsittelyyn ja uuden tiedon tuottamiseen liittyvissä asioissa. Nämä 10 trendiä ovat teemoja, joiden kanssa painimme päivittäin, ja joista tulemme tällä sivustolla paasaamaan jatkossakin.

Tietosuojamalliin luottavat isot ja pienet, yritykset, kunnat ja järjestöt.

Want to know more?

Contact us or book a meeting.