Digiturvayhteisö

Mihin menit ATK? Kolme esimerkkiä nykyaikaisesta tiedon automaatiosta.

Lisää tällaista? Liity Digiturvayhteisöön!
Liity jäseneksi - se on ilmaista.

ATK on termi niiltä ajoilta, kun PC:stä itsestään tuli mieleen sana "automaatio". Nykyään ajattelen automaatiota, kun virtuaaliassistenttini sopii tapaamisen kalenteriini ilman elettäkään minulta, tehtävälistalleni syntyy tehtävä aina, kun uusi Agendium-organisaatio perustetaan tai käskeä puhelintani lisäämään ostoslistalle maidon. Kymmenen vuoden päästä tälle näkemykselle automaatioon taas nauretaan.

Tämä kirjoitus pysyttelee kuitenkin tiukasti nykyajassa. Tässä kolme kiinnostavaa esimerkkiä nykyajan ATK:sta, jotta jokainen tietotyötä tekevä ihminen voi hyödyntää.

x.ai

Henkilökohtainen assistenttisi, nimeltään Amy, hoitaa sähköpostien pallottelun ja aikatauluttaa palaverisi sopiviin väleihin kalenterissasi. X.ai:n porukka on kerännyt kolmen sijoituskierroksen kautta 34M$ rahaa ja panostanut erittäin fiksun tekoälyn kehittämiseen, jonka kanssa viestit sähköpostitse kuten kenen tahansa ystäväsi kanssa.

Kun siis seuraavan kerran saat avoimen tapaamisehdotuksen sähköpostiisi, voit vastata samalla kertaa ystävällesi ja cc:nä Amylle, jonka jälkeen kuulet asiasta seuraavan kerran tapaamisen ilmestyessä kalenteriisi.

Jos et usko, että se toimii, tai haluat odotuslistalle, mene osoitteeseen http://x.ai.

Zapier.com

Zapier auttaa sinua integroimaan käyttämäsi nettisovellukset yhteen - ilman koodin kirjoittamista (tai sen ymmärtämistä). Sen avulla saat automatisoitua tylsiä hommia ja hyödynnettyä eri sovelluksiin kertyvää dataa mahdollisimman tehokkaasti.

Zapierin kirjastosta löytyy yli 400 suosittua nettipalvelua, joita saat pelaamaan helposti yhteen. Voit luoda sääntöjä, kuten "Kun minulle saapuvassa sähköpostissa on liite, tallenna se Dropboxiin." tai "Kun joku twiittaa mainiten yrityksemme, jaa se markkinointitiimin Slack-kanavaan". Zapier ajaa nämä automaatiot hiljaa taustalla, ja työsi tehostuu kuin itsestään.

Kasa Internet-supervoimia tarjolla osoitteessa http://zapier.com.

Siri, Cortana ja Google Now

Ääniohjattavat, virtuaaliset assistentit alkavat olla nykyään tarpeeksi fiksuja yleistyäkseen jo vähintään aikaisien omaksujien käyttöön. Applen Siri, Windowsin Cortana ja Google Now kilvoittelevat siitä, kuka tunnistaa puhetta parhaiten ja tekee hienoimpia temppuja.

Näidenkin ytimessä on naputtelusi vähentäminen. He ymmärtävät puhettasi ja ovat jo erittäin tehokkaita hakemaan tietoa ("What's it like outside?", "Where's the nearest pharmacy?", "How high is the Petronas Tower?"), toteuttamaan käskysi ("Send a Whatsapp to Mauno") ja tekemään myös hieman vaativampia tehtäviä, joissa tarvitsee jatkaa johonkin seuraavaan sovellukseen ("What's the best rated restaurant nearby -> Book a table", "What movies are on nearby today? -> Buy tickets")

Rajat toki tulevat edelleen vastaan, mutta ääniohjattavien assistenttien testailu on hyvä tapa pysyä kärryillä keinoälyn kehittymisestä. Suomeksi tuki on tosin vielä vajavaista (Applen Siri oppi puhumaan suomea tämän vuoden aikana ja Google Now toimii ainakin jollain tasolla).

Lue lisää Sirin suosituimmista toiminnoista.

Nykyajan ATK (automaattinen tietojen käsittely) ei siis enää tarkoita PC:tä itsessään, vaan käyttäjän näpyttelyn vähentämistä fiksuilla ja kekseliäillä tavoilla. Sen ei myöskään tarvitse tarkoittaa valtavaa integraatio- ja muutosprojektia, vaan monia asioita kukin meistä voi tehdä itse hyvinkin ketterästi.

Kannattaa pitää mieli avoimena ja antaa nykyaikaiselle automaatiolle mahdollisuus.

Tietosuojamalliin luottavat isot ja pienet, yritykset, kunnat ja järjestöt.

Want to know more?

Contact us or book a meeting.