Aleksi Pulkkanen

M.Sc. in Industrial Engineering. COO @ Agendium

Kaikki lähtee tiimikulttuurista ja yhdessä tekemisestä. Näillä vinkeillä saavutatte asioita - yhdessä!

Projektipäällikön vinkkikirja: 50+ ammattilaisten ohjetta projektionnistumisiin

Vaikka opiskelisit vuosia projektinhallintaa ja hommaisit kaikki mahdolliset kvalifioinnit, menestys syntyy toisia tukevan yhteispelin kautta. Monesti myös ihmisten parhaat projektikokemukset liittyvät toisilta saatuun tukeen, hyvään tiimihenkeen, nauramiseen ja onnistumiseen yhdessä - eivät oivalluksiin kirja kädessä tai diplomeihin seinillä.

Projektissasi vallitseva työkulttuuri on siis yksi avaimista onnistumiselle. Projektipäällikkönä voit tehdä paljon sen rakentumisen eteen.

Päätä, millaista esimerkkiä haluat näyttää muille

70% projektipäälliköistä uskoi, että vähintään yksi heidän vastuulla olleista projekteistaan tulisi epäonnistumaan – jo ennen sen aloittamista.

Lähde: Dr. Dobbs Journal

1. Ole henkisesti valmis muutoksiin

Kuten tässäkin e-kirjassa on monesti todettu, epävarmuus ja yllättävät muutokset kuuluvat projektipäällikön työhön. Näytä esimerkkiä muulle tiimillesi pysymällä joustavana ja mukautumalla kekseliäästi uusiin tilanteisiin. Kun muutos räjähtää silmille, näe mahdollisuutesi vahvistaa johtajuuttasi ja tiimikulttuuria - esimerkiksi saapumalla hätäpalaveriin heti vahvojen ratkaisuehdotusten kanssa ja ilman voivotteluja sekä syytöksiä.

2. Kuuntele ja kunnoita kaikkien mielipiteitä, vaikka hylkäisitkin ne myöhemmin

Viestintäyhteyden kannattaa olla avoin joka suuntaan. Tiimisi on mukana projektissa, koska heillä on tarvittavaa osaamista projektin toteuttamiseen. On siis yleensä hyvä idea kuunnella tarkalla korvalla, jos heillä on sinulle jotain sanottavaa.

Sinulla on projektipäällikkönä vastuuta ja mahdollisuuksia tehdä moni lopullinen päätös itse, mutta tiimin lisäksi kannattaa monesti hakea ajatuksia myös asiakkaalta, pomoltasi, loppukäyttäjiltä, jne. Tämä ei tarkoita, että annat kenenkään manipuloida itseäsi. Kuuntelemalla eri osapuolten mielipiteitä tarkasti ja kunnioittaen annat muiden osallistua ja teet parempia päätöksiä.

3. Haasta lupaavia ideoita, jotta niistä tulee vielä parempia

Joskus pieni ideoiden haastaminen johtaa entistä parempiin oivalluksiin. Voit esimerkiksi kysyä tarkennuksia teknisen idean yksityiskohtiin, ymmärsitpä ne jo syvällisesti tai et. Ideana on saada tiimisi ajattelemaan ja puhumaan idea läpi vielä parista uudesta näkökulmasta, jotta he itse varmistavat oman ideansa lujuuden. Yleensä lopputuloksena on parannettu versio ideasta tai täysin uusi oivallus, joka pohdinnan kautta löytyy.

4. Keskity tiimipelaajan taitoihin

Tiimipelaaja on kulunut sana, mutta se sisältää monia tärkeitä piirteitä. Tiimipelaaja ajattelee kokonaisuuden parasta, esimerkiksi pyrkiessään tuomaan parhaan esiin jokaisesta joukkuekaverista. Tiimipelaaja uskaltaa myös avoimesti tuoda asioita esiin ja kysyä apua silloin, kun oikeasti sitä tarvitsee. Projektipäällikkönä nämä ovat tärkeitä taitoja projektin menestymisen kannalta. Et halua olla se tyyppi, joka piilottelee ongelmaa tai pyrkii näyttämään hyvälle. Opeta itsesi ajattelemaan aina koko projektin parasta.

5. Ole ystävällinen, rehellinen ja muista huumori.

Vaikka olet tämän projektin "pomo", sinun ei tarvitse ryhtyä diktaattoriksi. Kohtele ihmisiä kunnioittaen ja ymmärtäen. Voit olla varma, että käytöksesi muita kohtaan heijastuu myös muun tiimin toiminnassa.

Tarkkaile, mitkä asiat inspiroivat tiimiäsi

Tärkeimmät motivoivat tekijät projektityössä: Mahdollisuus korkeampaan palkkaan (29%), arvostus esimieheltä  (22%), mahdollisuudet edistää omia ammatillisia taitoja (18%), tavoitteiden saavuttaminen / ylittäminen (14%)

Lähde: Workfront

6. Ymmärrä, mistä kukin innostuu

Projektipäällikön pitää taitaa monenlaista, ja pieni ripaus poliitikkoa tekee myös ihan hyvää. Kaikki eivät välttämättä työskentele yhtä lailla projektin kokonaisuuden eteen, kuten sinä. Moni voi olla projektissasi hyvin pienessä roolissa, jolloin hänen keksittymisensä on pääosin muissa asioissa. Jollekin tämä voi olla todellinen näytönpaikka kohti ylennystä. Johtamistyötäsi auttaa, kun ymmärrät tällaisia eroja tiimisi jäsenten, ja parhaillaan myös muiden sidosryhmien, motivaatiotekijöissä.

7. Jakamisen ja yhdessä keksimisen henki rakentaa vahvaa tiimiä

Monelle henkilölle on hyvin tärkeää, että he kokevat ideoitaan kuultavan tai mielipiteillään olevan merkitystä ongelmia ratkottaessa. Vaali siis työskentelykulttuuria, jossa kaikkien ideat vähintäänkin kuullaan ja käsitellään. Samalla näet koko projektitiimin vahvistuvan, joka on tietenkin hyödyllistä sinulle. Jos tiimin jäsenet eivät pelkää suoraa tyrmäystä tai ideoidensa kaikumista kuuroille korville, he voivat uskaltaa miettiä ideoitaan sekä avoimesti ehdottaa niitä, jolloin vastaan saattaa sinullekin tulla todellisia helmiä.

8. Totuttele ennen isojen muutosten tekemistä

Projektipäällikkö haluaa usein tuoda mukanaan uusia tapoja ja kehittää tiimin työskentelyä. Tee nämä uudistukset kuitenkin harkiten. Sinun olisi hyvä ymmärtää tiimin keskinäistä yhteishenkeä ja työkulttuuria ennen, kuin alat pistää asioita uusiksi. Esimerkiksi tiimin kokemus ja keskinäisen luottamuksen taso vaikuttavat siihen, miten ketterästi he pystyvät muutoksia omaksumaan ja miten paljon luontaista muutosvastarintaa syntyy järkevillekin ideoille. Varmista siis, että hyvät ideasi eivät törmää vastustukseen, joka johtuu ihan muista asioista.

9. Älä hienostele liikaa

Älä tee projektistasi maailman tärkeintä asiaa, joka turruttaa jo ajattelumaailmasikin. Tämä saattaa käydä helposti uudelle projektipäällikölle, joka haluaa heti saada kaikki vastaoppimansa teoriat tosikäyttöön uusissa saappaissaan. Tämä lähestymistapa johtaa siihen, että asioista tehdään turhan hankalia ja helposti ajaudutaan törmäyskurssille muun tiimin kanssa. Yleisesti sanottuna, on parempi pitää asiat yksinkertaisina ja suoraviivaisina, jotta tiimisi voi keskittyä suunnitteluun ja tekemiseen toimintatapojen ihmettelyn sijaan.

Aleksi Pulkkanen

Aleksi is an expert in methods and digital apps for project work. He's a M.Sc. in Industrial Engineering and the Co-founder and COO of Agendium Ltd.
Keskustelua kappaleesta
PM Basics \ 5 - Asenne ja kulttuuri
Seuraava kappale e-kirjassa
50+ AMMATTILAISTEN OHJETTA MODERNIIN PROJEKTINHALLINTAAN
Digital Project Work - E-book

2

-

Digital Project Work - E-book

Agile, Waterfall, Kanban ja muut: 6 yleistä menetelmää projektityöhön - ja miksi sinun kannattaa valita omasi?

Projektinhallintamenetelmät ovat kuin pohjapiirrustuksia - ne antavat ohjeita siitä, miten työskennellä onnistuneen projektin aikaansaamiseksi. Menetelmiä on paljon ja jotkin soveltuvat tietyntyyppiseen työhön tai projektiin toisia paremmin. Olitpa kokenut tai aloitteleva projektipäällikkö, teet itsellesi ison palveluksen ymmärtämällä erilaisia projektimenetelmiä ja perusideoita niiden taustalla.